Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Investeşte în oameni!

Operator de date cu caracter personal înscris cu nr. 32137

Titlu proiect: "Economia socială-instrument de creștere a calității vieții

Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013

Piticul DE CE?

Pădurea, inundată de soare, era plină de spiriduşi şi prichindei cu gura mare. Toţi spiriduşii mici, purtau şepcuţe roşii cu buline, iar prichindeii, cei mai mărişori, erau dungaţi cu galben, la fel ca minunatele albine. Se îngrămădeau spre o scenă mai înaltă din faţa lor şi se străduiau să înţeleagă cuvintele unui minunat vorbitor, un spiriduş mai în vârstă, cu o tichie ciudată, ce citea cuvinte multe de pe o hârtie colorată…Şi…din clipirea măruntă şi deasă a ochilor unui spiriduş mic, se vedea cât se poate de clar că n-a înţeles nimic!...( aşa e, dragii mei cititori, eram eu, piticelul acela cu capul în nori)…Să revenim. A început să caşte, plictisit. O prichinduţă mai mare, cu siguranţă trebuie să fi fost de prichindei îngrijitoare, din cele ce purtau tichii ciudate, i-a spus scurt:
            -Sst! Taci! Nu căsca! N-ai voie să te-ntorci în spate!
Se pare că a-nţeles bietul pitic şi…n-a mai zis nimic!
“Of! S-a terminat discursul! gândea micul prichindel…Trebuie să aplaudăm!? Da…toţi fac la fel…
            -Aveţi voie să vă-mprăştiaţi prin pădure, să faceţi ce vă place! a strigat către toţi spiriduşii o îngrijitoare cu vocea plină de ace!
…S-au dus care-ncotro! …El s-a apropiat de o floare maro şi a-ncercat să deseneze frumoasa făptură (pentru că era talentat la pictură)…A pictat o petală albastră, una galbenă, alta verde şi o tulpină lungă ce printre nori se pierde…
            -Ce ai făcut acolo? Nu seamănă deloc…priveşte mai atent! Refaci acum, pe loc!...Şi fără să ezite, piticelul dezamăgit, a refăcut portretul exact cum l-a găsit.
Alături, alt pitic fredona cu mare plăcere un cântecel despre un stup cu miere.
            -Of! Cât de fals! se auzi din nou îngrijitoarea. Eşti tot la fel ca cel cu floarea! Uite aici!...şi îi trânti sub nas o partitură pentru pitici…
Şi spiriduşii-au prins a întreba “de ce?”…De ce la şcoala din pădure toţi fac la fel? De ce-ale lor îngrijitoare le interzic visarea către floare?...Ar vrea să-ntrebe, dar le este frică şi…categoric, nu ar şti ce să zică.

-Eu, dragii mei, sunt un pitic DE CE?,,, cu toate că sunt prichindel de nota 10. Am întrebat în multe părţi, de multe ori (ba chiar afară din pădure) şi-am obţinut răspunsuri despre visele cu flori şi mure…Şi vreau să vi le explic, pentru că acum sunt pitic CLIC. Şi suntem mulţi. Pădurea-i plină cu veselie şi lumină. Deci, hai cu noi, pitic DE CE, şi-ţi dăm răspunsuri la orice!

-Lazăr Larisa-

 

Pornind de la veșnicul ”DE CE?”, de la setea de cunoaștere a copiilor noștri, de la veselia lor, de la dorința de a le oferi un mediu cald, primitor și atractiv, de la dorința noastră de a le oferi stabilitate și siguranță mergând mână în mână cu programele școlare în vigoare, oferim un sistem educațional alternativ care să vină în sprijinul copiilor și al părinților.

Asociaţia Şcoală şi Artă Baia Mare va desfăşura proiecte adresate în special copiilor şi tinerilor. Prin proiectele noastre ne propunem să le atingem copiilor mintea şi sufletul încurajând şi respectând diversitatea şi unicitatea acestora.
Ne vom deschide braţele şi vom atinge suflete. Îi vom sprijini să devină conştienţi că dispun de un potenţial extraordinar, care merită să fie descoperit şi apoi apreciat de cei din jur.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.